Mevduat ve kredi faizinde artış
’nın (TCMB) 21 Mart’taki son faiz artırımı sonrası kredi faizlerinde de tarihi artışlar yaşanıyor.
TCMB, son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında sürpriz yaparak seçim öncesinde politika faizini 500 baz puanlık artışla yüzde 50’ye yükseltmişti. Merkez’in her perşembe yayımladığı haftalık para ve banka istatistikleri, son faiz artırımından sonra kredi faizlerinin geldiği yüksek seviyeyi gözler önüne serdi. Buna göre, politika faizindeki 500 baz puanlık son artıştan önceki 15 Mart haftasında yüzde 76 olan ortalama ihtiyaç kredisi faizleri, 22 Mart haftasında yüzde 82.09’a yükseldi. Böylece, ihtiyaç kredisi faizleri son 22 yılın zirvesine ulaştı. 15 Mart haftasında yüzde 58.46 olan ticari kredi faizleri ise, 22 Mart haftasında yüzde 62.72’e yükseldi. Böylece ticari kredi faizleri geçen hafta, bir önceki haftaya göre 426 baz puanlık artış kaydederek 22 yılın zirvesine ulaştı. Ancak bunlar, ortalama oranlar. Vatandaş bankaya göre değişmekle birlikte çok daha yüksek faiz oranlarıyla karşılaşıyor.
MEVDUAT FAİZİ % 59.52’YE ÇIKTI
Aynı dönem aralığında TL mevduat faiz oranlarında da sıçramalar görüldü. TCMB verilerine göre, 1-3 ay arası vadeli TL mevduat faizleri geçen hafta bir önceki haftaya göre 294 baz puanlık artışla yüzde 59.52’ye yükseldi.
Öte yandan, mevduat bankalarındaki tüketici kredileri geçen hafta yüzde 1.15 artarak 1.5 trilyon TL’ye çıktı. Aynı dönem aralığında taksitli ticari krediler ise yüzde 0.08 yükselişle 1.4 trilyon TL’ye yükseldi. Kredi kartları bakiyesi de yüzde 1.17 artışla 1.7 trilyon TL’ye ulaştı.
Bankacılık sektörünün TCMB dahil toplam kredi hacmi 22 Mart ile biten haftada 48.5 milyar TL artarak 12.2 trilyon TL’ye yükselirken; toplam kredi hacmi ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 52 artış yaşadı.
Geçen hafta mevduat faizinin getirisiyle ilgili Hürriyet’e değerlendirmelerde bulunan Perform Portföy Fon Yöneticisi Altan Aydın, 1-3 aylık vadede mevduat faizinin özellikle dövize kıyasla çok daha cazip olduğunu; aynı zamanda senediyle de yarışır hale geldiğini söylemişti. Hürriyet’e konuşan Gedik Yatırım Başekonomisti Serkan Gönençler ise, “Mevduat faizinde seyrin yukarı yönlü olmasını beklerim; yüzde 60 ve üzerine çıkabilir” ifadelerine yer vermişti.
BANKACILIKTAN 2 AYDA 74.7 MİLYAR TL NET KÂR
BANKACILIK Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, geçen yılın ilk iki ayında 65.6 milyar TL net kâr elde eden bankacılık sektörü, bu yılın aynı dönemindeki net kârını 74.7 milyar TL’ye çıkardı.
2023 Şubat’ta yüzde 1.93 seviyesinde olan sektörün takipteki alacakların toplam nakdi kredilere oranı, 2024 Şubat itibarıyla yüzde 1.55 oldu. Aynı dönemde çekirdek sermaye yeterlilik rasyosu yüzde 13 olarak kaydedildi.