Kamu çalışanları iş bıraktı: Bir sonraki adım genel grev
Kamu Çalışanları ve Emekliler, Zam Protestosu İçin İş Bıraktı
Kamu çalışanları ve emekliler, son yapılan yüzde 11,54 oranındaki 6 aylık zamı protesto etmek için ülke genelinde iş bıraktı. İşçiler, iş yerlerinden çıkarak meydanlara yürüdü ve taleplerini dile getirdi.
Ankara’da Basın Açıklaması
Ankara’da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde toplanan çalışanlar, “Emekçiler göreve, genel greve” şiarıyla basın açıklaması yaptı. KESK Eş Genel Başkanı Ahmet Karagöz, “Maaş artışları Erdoğan-Şimşek programına göre değil gerçek enflasyona göre yapılmalıdır. Bu sefalet zam aldatmacasına karşı, en düşük memur maaşı yoksulluk sınırının üzerine çıkartılmalı” dedi.
Destek Verenler
Ankara’daki eyleme, TMMOB, TTB, DİSK, Tüm Emeklilerin Sendikası, CHP genel başkan yardımcıları Gamze Taşçıer ve Suat Özçağdaş ile milletvekili Ali Ersever, SOL Parti Sözcüsü İsmail Hakkı Tombul, DEM Parti Sözcüsü Kezban Konukçu ile milletvekilleri Heval Bozdağ ve Nevroz Uysal Aslan da destek verdi.
İstanbul’da Sloganlar Atıldı
Birleşik Kamu İş Konfederasyonu’nun çağrısıyla İstanbul Kadıköy’de bir araya gelen kamu çalışanları ve emekliler, “Saraylar yıkılır, direnenler kazanır”, “Hükümet elini cebimizden çek” sloganları attı.
İktidardan Çağrı
Kadıköy’de bir araya gelen kamu işçileri ve emekliler adına konuşan Birleşik Kamu İş İstanbul İl Başkanı Alkoç Turan Başgönül, “Zam alın terimize ve emeğimize yapılmış büyük bir hakarettir. Koşullarımızı iyileştirmek için sorumluluk almayanları silkelenip kendilerine gelmeye davet ediyoruz. Halka kulaklarını tıkayan iktidarı, kamu emekçilerinin, emeklilerin, çiftçilerin ve halkımızın sorunları ile ilgilenmeye davet ediyoruz. Aksi halde bu halk, evinde kaynatamadığı tencerenin, çocuğunun cebine koyamadığı harçlığın hesabını sandıkta ceberrut iktidarına soracaktır” şeklinde konuştu.
Genel Grev Söylemi
Ülkenin dört bir yanında gerçekleştirilen açıklamalarda kamu işçileri, “Bir sonraki adımımız genel grev olacak” ifadelerini kullandı.
Talepler
Kamu işçileri ve emeklilerin talepleri şu şekilde sıralandı:
- En düşük memur maaşının 79 bin TL’ye çıkartılması, asgari ücretin insan onuruna yaraşır bir ücret düzeyine yükseltilmesi, kira yardımı,
- İşyerlerinde ücretsiz kreş açılması,
- Mülakatla değil liyakatla kadrolu, güvenceli istihdam,
- Seyyanen zam ve ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması,
- Vergide adalet, az kazanandan az, çok kazanandan çok, adil bir vergi sistemi ve vergi diliminin yüzde 10’a sabitlenmesi,
- Sahte sendika yasasına karşı, gerçek grevli bir toplu sözleşme düzenlemesi,
- Savaşa, ranta, faiz ödemelerine, sermayeye teşvike değil, halk için toplumsal cinsiyete duyarlı bütçe.