MİT kumpası nerede planlandı… Kimler katıldı… Kızılcahamam toplantısı
“Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) Türkiye Cumhuriyeti hükümetine karşı açıktan giriştiği ilk operasyon” olarak tanımlanan ve dönemin Milli İstihbarat Başkanı (MİT) Başkanı Hakan Fidan’ın da aralarında bulunduğu bazı kamu görevlilerinin ifadeye çağrıldığı “MİT kumpası”nın üzerinden 12 yıl geçti.
7 Şubat 2012’de, Hakan Fidan’ın da aralarında bulunduğu bazı görevlilerini ifadeye çağırmaları, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 7 Şubat MİT Kumpası iddianamesinde detaylarıyla anlatıldı.
İddianameye göre, 15 Temmuz darbe kalkışmasına kadar geçen sürece bakıldığında, FETÖ/PDY nihai hedefine ulaşmak için Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile güç mücadelesine girdi.
Örgütün bu kapsamdaki planlarının ilk aşamasını Ergenekon, Balyoz, Poyrazköy, İzmir Askeri Casusluk, Tahşiye, Selam Tevhid, MİT Tırları ve 17-25 Aralık gibi kurgu ve kumpas soruşturmaları oluşturdu.
Örgüt, eylemlerine 7 Şubat 2012’de dönemin MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın ifadeye çağrılması ile hız verdi.
İddianamede, MİT soruşturması “FETÖ’nün, seçilmiş Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni yıkmaya yönelik ilk teşebbüs girişimidir.” ifadesiyle tanımlandı.
“PKK/KCK’YA YARDIM” SUÇLAMASI
İddianameye göre FETÖ’cüler, Türkiye Cumhuriyeti’nin Çözüm Sürecinde yürüttüğü politikalardan dolayı MİT’i hedefine aldı.
Kapatılan İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığında savcı olarak görev yaparken PKK/KCK soruşturması yürüttükleri ortaya çıkan, sonraki süreçte FETÖ kapsamında meslekten ihraç edilen Bilal Bayraktar ve Sadrettin Sarıkaya birden fazla şüpheliyle beraber, dönemin MİT Müsteşarı olan MİT Başkanı Hakan Fidan, eski MİT Müsteşarı Emre Taner, eski MİT Müsteşar Yardımcısı Fatma Afet Güneş, eski MİT personeli H.E.K. ve Y.H. Y. ile M.Ö. hakkında “PKK/KCK’ya bilerek yardım etme ve soruşturmanın gizliliğini ihlal” suçlarından soruşturma başlattı.
Bu soruşturmayla MİT ile ilgili kamuoyunda “PKK ile organize hareket eden teşkilat” algısı oluşturmaya çalışan örgüt, kendilerinden olmayan MİT yönetimini bertaraf edip MİT’i ele geçirmek ve hükümetin terör sorununu çözmek için başlattığı Çözüm Sürecini durdurmak amacıyla harekete geçti.
FETÖ’CÜ SAVCI’DAN FİDAN’A: “İFADE İÇİN MAKAMIMA BEKLİYORUM”
Soruşturmada görevli bir cumhuriyet savcısı 7 Şubat 2012’de saat 17.00’de dönemin MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ı ve 4 MİT görevlisini telefonla arayarak, “İfade vermek üzere makamıma bekliyorum.” dedi.
Fidan’ın ifadeye çağrıldığı tarih önemliydi çünkü o tarihte Başbakan olan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ameliyat olacaktı.
Bu kurgu, istihbarat görevlileri hakkında soruşturmaların izne bağlanması sistemine geçilmesi ve Başbakan’ın ameliyata geç girmesiyle bozularak önlendi.
Erdoğan’ın yönlendirmesiyle Fidan ve MİT görevlileri, soruşturmaya direnerek savcıların çağrılarına hiçbir zaman yanıt vermedi.
Tüm bunların ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, MİT dosyasında görev alan FETÖ mensupları hakkında soruşturma başlattı.
34 SANIK HAKKINDA İDDİANAME
Başsavcılık, 2020 yılının Şubat ayında soruşturmayı tamamlayarak FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in de aralarında bulunduğu 34 sanık hakkında iddianame hazırladı.
İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesince 10 Mart 2020’de kabul edilen iddianamede, “61. Hükümet Başbakanı olan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan”, o dönem MİT Müsteşarı olan Hakan Fidan, eski MİT Müsteşarı Emre Taner gibi isimler “mağdur” sıfatıyla yer aldı.
Kamuoyunda “Oslo görüşmeleri” olarak bilinen ses kayıtlarının 13 Eylül 2011’de basına sızdırıldığı ve 20 Aralık 2011’de müşteki M.Ö’nün MİT adına çalıştığı bilindiği halde evinde arama yapılarak gözaltına alındığı bilgisi verilen iddianamede, yurt dışına çıkış yasağı konulan M.Ö.’nün savcılık ifadesinin, gizlilik kararı bulunmasına rağmen basına sızdırıldığı, MİT adına çalıştığı deşifre edilerek PKK’ya hedef gösterildiği ve can güvenliğinin tehlike altına girdiği kaydedildi.
KIZILCAHAMAM’DA KUMPAS TOPLANTISINA KİMLER KATILDI
İddianamede, kumpastan önce iki FETÖ’cü mahrem imamın Amerika’ya giderek FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’den gerekli talimatları alıp, sonrasında kumpasla ilgili toplantı yaptıkları anlatıldı.
Söz konusu toplantının Ankara Kızılcahamam’da yapıldığına değinilen iddianamede, toplantıya örgütün sözde emniyet ve yargı ile MİT imamlarının yanı sıra Rus Büyükelçi Andrey Karlov suikastına ilişkin davada firari sanık olan Murat Tokay ve Ahmet Kılınçarslan ile ABD’deki Hakan Atilla davasının hakimi Richard Berckman’ı 2014 yılında İstanbul’da ağırlayan hukuk bürosunun ortağı Murat Karkın’ın da katıldığı bilgisine yer verildi.
İddianamede yer alan bilirkişi raporunda, “13 Ocak 2012’de Diyarbakır DTP il binasında yapılan aramada ele geçirildiği iddia edilen Oslo’daki görüşmelere ait ses kayıtlarının olduğu harddiskleri FETÖ’nün yerleştirdiği” belirtildi.
Murat Tokay ve Murat Karkın
“HAKAN FİDAN GELSE, KESİN TUTUKLANACAKTI” İFADESİ
İddianamede, hakkında takipsizlik kararı verildiği belirtilen eski polis memuru Ş.E’nin, olayın vahametini gözler önüne seren şu ifadesi yer buldu:
“Tam kesin tarihini bilmemekle birlikte şubatın ortalarında büro amir yardımcısı Ayhan Albayrak (sanık) bir konuşmasında ‘Hakan Fidan ifadeye gelseydi Sadrettin Savcı tarafından kesin tutuklanacaktı.’ dediğini hatırlıyorum.”
İddianamede, meslekten ihraç edilen savcılar Bilal Bayraktar ve Sadrettin Sarıkaya hakkında ise Yargıtay’da aynı konuyla ilgili yargılandıkları için takipsizlik kararı verildiği hatırlatıldı.